Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ  ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ  ΠΟΛΕΜΟ                                                                   

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Διδακτική Παρέμβαση στην κλασική τέχνη

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΠΡΟΦ. ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΛΟΓΟΥ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΕΛΛ. ΓΛΩΣΣΑ

Διδακτική παρεμβαση στα παράγωγα επιρρήματα

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΑ ΚΝΛ

Διδακτικ. παρ. στα ΚΝΛ

ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ / Κριτική

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ
Η ταινία «Ψυχή Βαθιά» αφουγκράζεται την συνταρακτική ιστορία του Εμφυλίου Πολέμου που δεν έχει νικητές και ηττημένους, παρά μόνο ανθρώπινες, τραγικές ιστορίες. Στη νέα του ταινία ο Παντελής Βούλγαρης, πέρα από παρατάξεις και κομματικές ιδεολογίες, μας μεταφέρει στο Γράμμο και το Βίτσι, όπου δόθηκε η τελευταία αιματηρή μάχη μεταξύ Εθνικού και Δημοκρατικού Στρατού και γράφτηκε ένα από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της νεοελληνικής ιστορίας που ακόμα διχάζει. Ήρωές της δύο αδέλφια βοσκοί, ο Ανέστης (Χρήστος Καρτέρης) 17 χρονών και ο Βλάσης (Γιώργος Αγγέλκος) 14 χρονών οι οποίοι επιστρατεύονται από τις δύο αντίπαλες παρατάξεις ως οδηγοί καθώς γνωρίζουν καλά τα μονοπάτια και τα περάσματα της περιοχής. Μικρές ιστορίες εμπνευσμένες από πραγματικά περιστατικά, φόρος τιμής σε στρατιώτες και αντάρτες, όλοι τους πολύ νέοι που σκοτώνουν και σκοτώνονται σε έναν παράλογο πόλεμο.

ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ 2

ΨΥΧΗ ΒΑΘΙΑ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΕΡΙΝΩΝ ΟΜΟΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑΣ

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας


Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων
    Το μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Λαογραφίας και Προϊστορίας δημιουργήθηκε στο Μαυροχώρι Καστοριάς από το δάσκαλο και καλλιτέχνη κ. Δημήτρη Παναγιωτίδη, μαζί με την σύζυγό του κ. Φανή. Βρίσκεται πλησίον της πλατείας του Μαυροχωρίου, επί της κεντρικής του οδού. Συγκροτείται από δύο μεγάλα και νεόδμητα κτίρια., τοπικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Το καθένα εξ αυτών αποτελείται από τρεις ορόφους, που έχουν εντός τους πολλά, ποικίλα και ενδιαφέροντα εκθέματα.
    Εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση του παραδοσιακού γάμου με τα κέρινα ομοιώματα του γαμπρού, της νύφης, του παπά, της μουσικής κομπανίας, του φωτογράφου, κ.α. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι κέρινες μορφές των προϊστορικών ανθρώπων, που κατοικούσαν πριν χιλιάδες χρόνια και ψάρευαν στη λίμνη της Καστοριάς. Στο Μουσείο υπάρχει ακόμη ένα ολόκληρο χωριό με αναπαραστάσεις μαγαζιών της παλαιάς εποχής, μαζί με τα κέρινα ομοιώματα των επαγγελματιών που τα επάνδρωναν και τα λειτουργούσαν καθώς και ένα β’ κτίριο- πολιτιστικό κέντρο πολλαπλών δραστηριοτήτων.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

"ΘΟΥΡΙΟΣ" από τη φωνή του Ν. Ξυλούρη

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η ευρεία χρήση των υπολογιστών στο σχολείο είναι πλέον επιβεβλημένη. Αυτό προϋποθέτει βέβαια την ύπαρξη των απαραίτητων τεχνικών υποδομών, πράγμα που συχνά ακούγεται ουτοπικό σε σχέση με το ελληνικό σχολείο. Εργαστήρια πληροφορικής με μικρό αριθμό συχνά μάλιστα "απαρχαιομένων Η/Υ χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν είναι δυστυχώς η εξαίρεση στο γενικό κανόνα. Στο πρόβλημα αυτό πρέπει να προσθέσουμε και άλλο ένα εξίσου σημαντικό εμπόδιο , ότι η υπάρχουσα αίθουσα πληροφορικής δεν είναι πάντα διαθέσιμη , τουλάχιστον όταν τη χρειάζεται ο κάθε εκπαιδευτικός , πάντα σε σχέση με τον προγραμματισμό που έχει κάνει και τις ανάγκες της κάθε τάξης. Σε σχέση με τα παραπάνω θα μπορούσε κανείς να αντιτάξει την ύπαρξη ατομικών Η/Υ(laptopς, notebookς) για όλους τους μαθητές .Κι αυτό όμως συνεπάγεται ατελείωτες συζητήσεις όσον αφορά το κόστος των φορητών υπολογιστών , την ποιότητα και καταλληλότητα των παρεχόμενων λογισμικών , τους κινδύνους που κρύβει η αλόγιστη χρήση της τεχνολογίας αλλά και την ύπαρξη ή μηασύρματου δικτύου για πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Βέβαια , δεν πρέπει εμείς οι εκπαιδευτικοί να ξεχνάμε και τις δικές μας ευθύνες . Οι πιο πολλοί διστάζουμε συχνά να στραφούμε στη χρήση των ΤΠΕ στη διάρκεια των μαθημάτων , είτε γιατί δε διαθέτουμε επαρκή τεχνογνωσία είτε γιατί πρέπει να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην οργάνωση και προετοιμασία της δουλειάς μας. Κάποιες φορές σκεφτόμαστε και ποια εντύπωση θα προκαλέσει στους μαθητές μας μια πιθανή αδυναμία μας να επιλύσουμε ένα πρόβλημα τεχνικής φύσεως που θα προκύψει στην πορεία της διδασκαλίας , δεδομένου μάλιστα ότι οι σημερινοί μαθητές είναι συχνά περισσότερο μυημένοι στα "τεχνολογικά" κόλπα.
Ωστόσο , το σχολείο του μέλλοντος πρέπει να οργανωθεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών.Η αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι αναπόσπαστο και αυτονόητο πια κομμάτι οποιουδήποτε φιλόδοξου σχεδιασμού της εκπαίδευσης , αρκεί βέβαια να μην οδηγηθούμε σε ακραίες αντιλήψεις , όπως λ.χ. να θεωρούμε ότι θα μπορούσε ποτέ ο Η/Υ να υποκαταστήσει το "δάσκαλο". Οι Η/Υ και τα υπόλοιπα τεχνολογικά "εργαλεία" είναι απλά το μέσο που όλοι οι εκπαιδευτικοί οφείλουμε να χρησιμοποιούμε με μέτρο και σύνεση και χωρίς φόβο ή προκαταλήψεις , μέσα και έξω από την αίθουσα διδασκαλίας , χωρίς να ξεχνάμε τον ουσιαστικό δικό μας ρόλο ως παιδαγωγών.
Ζoi